Cilt lekeleri Neden Olur ? Cilt lekeleri bir çok insanın başlıca sorunlarından bir tanesidir. Bazen basit bir şekilde geçerken, bazen de uzun yıllar sürebiliyor.
- Deride çoğu iz için kullanılan ifadeye cilt lekesi denir.
- Birden fazla cilt lekesi türü vardır.
- Cilt lekelerinin çoğu zararsızdır.
- İstisna sayılsa da bazı kozmetik sebeplerden bu lekeleri tedavi etmek gerekebilir.
- Önemsiz olarak algılanan bazı cilt lekeleri kanser gibi önemli sağlık sorunlarının habercisi olabilir.
Yazının devamında başka cilt lekelerinin tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz..

Türlerine Göre Cilt Lekeleri Nelerdir ?
Birbirinden değişik cilt lekesi türleri mevcuttur. Bunlardan bazıları sıklıkla görünen örnekler arasındadır ;
Akne : Çok fazla yağ üretmesi sonucu vücudumuzda oluşan lekere akne adı verilir. Haddinden fazla yağ üretiminin çeşitli nedenleri olabilir.
- Fazlasıyla hareketli yağ bezeleri.
- Menapoz veya menstruasyon esnasında hormonal değişim, diğer bir adıyla ergenlik.
- Stres kaynaklı etkilenen hormonlar, depresyon yada anksiyete.
Değişik şekillerde farklı farklı akne türleri vardır. Aşağıda sıralanmış örnekleri bulabilirsiniz ;
Siyah noktalar : Cildin üzerinde oluşan küçük siyah lekelerdir. Genelde gözeneklerin içine sıkışan yağlardan oluşur. Hava ile temasa geçtiğinde ise bu yağlar kararmaya başlar ve siyah kir izi gibi gözükür.

Sarı noktalar : Sarı yada ten renginde olan bu lekeler küçük yuvarlaklar halindedir.Cilt hücrelerinin ölmesi sonucu oluşan bu lekeler daha sonra ise gözenekleri kapatırlar.
Kabarcıklar : Kırmızı renkte olan bu yumrular küçük ve sert biçimdedir. Bakteri ve ölü cilt hücreleri derinin altlarına inerek iltihap oluşmasına neden olur. Cildin pürüzlü olmasının sebebi çok fazla kabarcığın yan yana toplanması sonucu oluşur.
Sivilceler : İçerisinde irin biriken Sarı veya beyaz lekelerdir. Ölü deri hücreleri ve bakterilerin derinin altında birikmesi sonucu oluşan enfeksiyonda sonra ortaya çıkar.
Nodüller: Gözeneklerin tıkanması sonucu oluşan ve büyüyen cilt lekelerine Nodüller adı verilir. Birbirine geçen yağlar, bakteriler ve ölü cilt hücreleri, sonrasında deri içine sıkışmış şekilde hapsolur. Bakteri ve aşırı yağ enfeksiyon sonucunda iltihaplanmaya sebep olabilir.
Akne kistleri: Gözeneğin kapanması sonucunda biriken yağ ve bakteriler cilt yüzeyine dağılır. Enfekte olan bölgenin çevresinde gelişen zara, akne kistleri adı verilir.
Kıl dönmesi : Kıllar bazen sebepsiz yere kıvrılarak cilt altına doğru uzayabiliyor.Bunun sonucunda rahatsız edici kaşıntılı yumrular oluşmasına sebep olabiliyor. Doktorlar, bu durumu batık kıllar olarak isimlendirmektedir.
Doğum lekeleri : Bu lekeler yeni doğan bir bebekte görünür. Doğum esnasında yada hemen sonrasında ortaya çakabilirler. Bazı doğum lekeleri kalıcı olurken, bazıları ise zamanla yok olurlar.
Uçuk : Ağız çevresinde veya dudaklarda görünen ağrılı, içi sıvı dolu, kırmızı baloncuk şeklindedir. Ortaya çıkmasına nedeni ; herpes simpleks virüsünün enfeksiyonla birleşmesidir.