Böbrek Taşı, böbrek kanalları içerisinde bilinmeyen sebeblere bağlı olarak minerallerin oluşturduğu sert katmanlar nedeniyle en ağrılı rahatsızlıklardan biridir.
Boşaltım sisteminin en önemli organlarından biri olan böbreklerimiz için ciddi bir sorundur.
Böbrek Taşı, genellikle böbrek kanalları içerisinde genellikle bilinmeyen nedenlerden kaynaklı bazı minerallerin bir araya gelmesi ile oluşan sert yapıya verilen isimdir.
EN SIK ERKEKLERDE GÖRÜLEN BİR RAHATSIZLIKTIR
Bu rahatsızlık en fazla erkeklerde görülmektedir. Tedavi edilse dahi nüksetme eğilimindedir, tedavi edilmediği takdirde böbrek kanallarının tıkanmasına ve şiddetli ağrı eşliğinde böbreklerin fonksiyonlarında bozulmalara yol açar.

BÖBREK TAŞININ OLUŞMA SEBEBLERİ
- Kanda bulunan bazı mineral ve vitaminler böbreklerden atılırken idrarda belli bir çözünürlükte denge halinde çözünmüş halde bulunuyorlar.
- Fakat çeşitli nedenlere bağlı olarak kristallerin çözünürlüğünün azalması ve birikmesine bağlı olarak böbrek içinde yer alan odacık benzeri toplayıcı sistemlerde kristaller çöküyor ve bu oluşum taşa dönüşüyor.
- Taşların yaklaşık yüzde 80-85’ini kalsiyum oksalat taşları oluşturuyor. Bunun dışında enfeksiyonlara bağlı taşlar ile ürik asit taşları, sistin taşları ve kalsiyum fosfat taşları da görülebilir.
- Taş oluşumunda, özellikle beslenmeye bağlı faktörler büyük önem taşıyor. Bunların en önemlisi de yeterli miktarda sıvı tüketilmemesidir.
- Beslenme alışkanlığında yüksek hayvansal protein alımı, sodyum tüketiminin yüksek olması, rafine şekerlerin çok kullanılması, kahve ya da kakao tarzı gıdaların çok tüketilmesi de nedenler arasında sayılabilir.
- İdrar yolu enfeksiyonları, böbrekteki yapısal bozukluklar, bazı ilaçlar ve genetik faktörler de taş oluşumunda etkili olabilir.
BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR
- Böbrek taşı rahatsızlıklarında hastalarda en yaygın olarak görülen şikâyet ağrı ya da sancıdır.
- Genellikle böbrek taşlarından kaynaklanan ağrılar, belirli aralıklarla kendini gösterip ardından kaybolur.
- Ağrı veya sancı şiddeti kimi hastalarda fark edilmeyecek kadar çok hafifken, kimi hastalarda ise oldukça şiddetli olabilir.
TANI VE TETKİK YÖNTEMLERİ
Böbrek taşının tespit edilmesinde laboratuvar testlerine ek olarak görüntüleme teknikleri de kullanılmaktadır.
Bu yöntemler şu şekildedir:
- Advertisement -
- Röntgen, İdrar analizi
- Ultrasonografi Üreteroskopi (URS)
- Bilgisayarlı Tomografi (BT)

BÖBREK TAŞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ
RIRS Yöntemi
Böbreğin tüm odalarına girebilen bu yöntemde lazer tedavisi ile taşlar kırılabilmektedir.
URS Yöntemi
İdrar Kanalı veya Üreter olarak bilinen kısıma düşen taşlar için kullanılan yöntemlerden biri olan URS ile kolayca sağlığınıza kavuşmanıza yardımcıdır.
PNL Yöntemi
Günümüzde böbrek üzerindeki etkilerinin en aza indirilebilmesi için daha minyatür aletler ile bu işlem yapılmakta ve 3-5 mm’lik kesiler ile son derece başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
ECIRS Yöntemi
İşlem sırasında iki ayrı cerrah tarafından hem PNL işlemi hem de RIRC işlemi birlikte uygulanmaktadır. Bu sayede böbreğe minimal zarar verilerek tam taşsızlığın elde edilmesi amaçlanmaktadır.
ESWL Yöntemi
Ses dalgalarıyla taş kırma yöntemidir. Anestezi yok, hastanede kalma sorunu yoktur.
Daha fazla sağlık haberi için TIKLAYINIZ..!