Kahve Sağlığa Yararlı mı ? Kahvenin özellikleri ve tehlikeleri hakkında yayınlanmış pek çok teori var, ancak günde kaç fincanın tavsiye edilenler arasında kaldığını veya kimin tüketmesinin tavsiye edilmediğini biliyor muyuz? Beslenme bu konu hakkında ne düşünüyor ?
Bugün kahve , bir yemekten çok, bir yaşam biçimidir . Arkadaşlarımızla yaptığımız toplantıların, iş molalarının çoğunun kahramanıdır, birisiyle gayri resmi bir sohbet etmek istediğimizde, yemek masalarından sonra ve hatta ilk randevularda oradadır. Dahası, çoğu kişi için temel bir şeydir ve sabah ilk iş olarak kahve içmeden günle yüzleşemezler.

Bu nedenle, kahvenin zaman içinde en çok tartışmaya neden olan gıdalardan biri olması şaşırtıcı değildir. Beslenme uzmanları ile tüketiciler arasındaki tartışmayı besleyen binlerce sayfa yazıldı ve yüzlerce çalışma yapıldı: Tüketimi yeterli mi, değil mi? Bilim adamları tarafından en yaygın olarak kabul edilen cevap, makul miktarlarda – yani günde iki veya üç fincan – alındığında sağlıklı bir yaşam tarzına uyduğudur. Ancak, fazlası zararlı hale gelir.
Kahve hakkında bilmediğin ilginç şeyler
- Merkezi sinir sisteminin uyarıcısıdır. Kafein, sakinlik ve sükunet üreten bir sinir ileticisi olan adenozinin hareketini bloke eder – birkaç saat boyunca öfori ve güç hissine neden olur.
- Uyanıklığı ve ajitasyonu artırır. Bu besin sayesinde beyin aktivitesi farklı nörotransmiterler aracılığıyla artırılır. Ayrıca kahve, tepki verme süremizi, hafızamızı, ruh halimizi ve uyanıklığımızı geliştirir.
- Doğal antioksidanlar sağlar . Kahve, klorojenik ve kafeik asitler gibi harika bir fenolik antioksidan kaynağıdır. Bunlar vücudu hücresel oksidasyondan ve serbest radikallerin neden olduğu olası hasarlardan korur.
- İdrar söktürücü etkisi vardır. Kafein böbreklere giden kan akışını artırır, böylece su ve sodyum emilimini azaltır ve böylece sıvıların atılmasına yardımcı olur .
- Sindirimlidir. Yedikten sonra kahve içmek sindirime yardımcı olur çünkü kafein mide salgısını uyarır.
- Birçok hastalığa karşı korur. Orta düzeyde kahve tüketiminin hiperkolesterolemi riskini azalttığı ve küçük dozlarda Parkinson ve Alzheimer gibi kronik hastalıklarda fiziksel hasarı da azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca tip 2 diyabete karşı inhibe edici aktiviteye sahiptir.
Kahve herkes için uygun değil
Uzmanların da anlattığı gibi, kahve çok faydalı olabilir ve aslında tersini gösteren hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Bununla birlikte, her şey gibi, onu da bireysel olarak incelemeliyiz çünkü bu faydalar, onu tüketen kişiye bağlı olarak zararlı özelliklere dönüşebilir .
- Advertisement -
Gergin biriyseniz dikkatli olun. Uzmanlara göre kahve, merkezi sinir sistemini ve kalp kasını aşırı uyararak kişinin tehlikeli hale gelmesini hızlandırabilir. Ayrıca büyük miktarlarda tüketilirse uykusuzluğa veya uykuya dalmada zorluğa neden olabilir.

Kafein ve spor bizi nasıl etkiler ?
Diüretik etkinin ‘b’ tarafı; Bunun belirli sıvıları atmamıza yardımcı olabileceği gibi, aşırı diürez de idrar yoluyla aşırı mineral kaybına bağlı olarak zararlı olabilir. Ek olarak, vücudumuz dehidrasyona maruz kalabilir.
Kafeinin tehlikeleri. Bazı durumlarda, belirli besinlerin veya maddelerin emilmesini önleyen önleyici bir role sahip olduğundan, bu maddenin diyete eklenmesi şiddetle tavsiye edilmez. Bu şu durumlarda olacaktır:
- Bazı ilaçlar: Bazı ilaçlarla birlikte kafein tüketimi, emilim problemine neden olabilir ve bu nedenle ilaç istenen etkiyi göstermeyebilir.
- Anemili kişiler: Demir emilimini engellediği için asla bir demir takviyesi veya demir açısından zengin bir gıda ile kahve veya kafein almamalıdırlar.
- Osteoporoz veya kemik sorunları olan kişiler: Önceki vakada olduğu gibi, kafeini süt ürünleriyle karıştırmaktan kaçınmalıyız çünkü bu, kalsiyumun bağırsaktan emiliminde hafif bir düşüşe neden olur.
- Kardiyovasküler hastalıkları olan kişiler: Kafein, kan basıncını ve kalp atış hızını artırır, bu nedenle kardiyovasküler hastalıkları ve / veya hipertansiyonu olan hastalarda alımının sınırlandırılması tavsiye edilir.
Kahve içmek prostat kanserini önleyebilir
Mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir . Mide asitlerini uyararak mideyi ve bağırsağı tahriş ederek ağrıya ve iltihaplanmaya neden olacağı için daha önce yemeden kahve içmek tavsiye edilmez.
Uyku problemi Uykuya dalmakta güçlük çeken biriyseniz, uyumadan önceki saatlerde kahve içmek başarılı olabilir. Dahası fazla tüketilirse uykusuzluğa neden olabilir.
Kısacası, kafeinin rolü zararlı olduğu kadar sağlıklı da olabilir, her şey onu içen kişiye ve tabii ki tüketildiği ölçüye bağlıdır . Diğer her şey için, günde bir fincan kahvenin tadını çıkarmak, sağlık için risk oluşturmadan hoş bir an olarak kalabilir.