Çil Nedir ; Daha çok güneşe maruz kaldığızda cildimizde oluşan küçük kahverengi lekelere çil denir. Özellikle daha açık renk tene sahip ve açık göze sahip kişilerde çok görülmekte. Şimdi çiller hakkında merak edilen bir çok şeyi burda inceleyeceğiz.
Çillerin Çıkmasının nedeni
Çil çoğu kişide rastlanan bir cilt problemidir. Çiller güneşte çok kalındığı takdirde dahada belli olur ve koyu olmaya başlar bu renk değişiklik kış aylarda azalarak renk hafiflemeye başlar.
Çillerin çıkmasının nedeni melanindeki koyu pigmentteki artıştan kaynaklanmakta.Ve şimdi çilleri oluşturan sebepleri , çeşitleri ve tedavisini inceleyelim.
Çillerin Türleri
Ephelides: Tıpta kullanılan Yunanca bir ifade olup çil olarak da tabir edilmekte.Bu kelime hafif kahve veya kırmızıya dönük olan çil daha çok güneşli zamanlara ortaya çıkan 1mm 2mm düz noktalar olarak belirtilir.
- Advertisement -
Özellikle cilt rengi açık olan kişilerde bulunmakla beraber bir kaç ailede genetiktir.Kızıl saçlara sahip ve daha çok yeşile dönük gözlere sahip kişilerde bu çillere rastlanmaktadır.
Ancak çil görünümünü azaltmak veya hafifletmek için başvurulan yöntemlerde vardır bunlar düzenli olarak kullanılan güneş losyonları ve kremleridir.
Lentijinler: Bu terim Latince bir kelime olmakla birlikte mercimek içinde kullanılır. En fazla güneş yanığı alanına bulunan pigmentli lekeler için tıp dünyasında kullanılmış bir kelimedir.
Bu çil türü diğerlerinden farklı olarak çok daha koyu olmakla beraber kış aylarda bile azalmazlar. Lenjin adı verilen bu çiller kalıtsal bir sendrom olsada birçok kez sadece değersiz bir durumdur.
Çiller Neden Çıkar
Genellikle çiller kalıtsal yada güneşe çok fazla maruz kalındığında ortaya çıktığı düşünülmekte.
Ancak güneşin yaydığı ultraviole ışınları floresan lambalarda yaymaktadır,bununla birlite açık tenne sahip kişiler ve renkli gözlere sahip olanlar UV ışınlarından çok daha fazla etkilendiği için çok hassastırlar buda çillerin çıkmasına zemin hazırlıyor.
Kısacası çiller deride bir nokta halinde gelişen kısmen ağır melanin pigmentinden başka birşey değildir.
İkiz kardeşler üstünde yapılan incelemeler, tek yumurta ve çift yumurta ikizleri başta olmak üzere bu kardeşlerde oluşan toplam çil miktarında inanılmaz bir benzerlik keşfetmişlerdir.
Bu benzerlık tek yumurta ikizlerine oranla çift yumurta ikizlerine daha azdır.
Yani buda çili oluşturan fakörlerin kalıtsal faktörlerden etkilendiğinin göstergesidir.
Çil miktarında ki değişimler daha çok genetiğe bağlı olarak gözükmekte.
Çillerin Tedavisi
Çiller çocukluktan başlayarak erişkinlik ve yetişkinlik dönemine çıkanlar diye ayrılmakta. Çocukluk döneminde beliren çiller doktora gitmeden de koybolabilir tedaviye ihtiyaç kalmaz.
Eğer bu çillerden çocuk memnunsa güneşten lendini korumak dışında yapacacağı başka birşey yoktur. Genelde kendi kendine kaybolsada çiller güneşe çok maruz kalmamaya özen gösterilmelidir.
Yetişkinlerde ortaya çıkan çiller ise kendi kendine yok olmaz. Sonrasında oluşan lekelenmeler sonucunda bireyin bir dermatoloğa baş vurmasında fayda vardır.
Doktorların tavsiye ettiği bir tedavi şekli görseler dahi bu iyi bir sonuç vermez herzaman .
Ancak çilden tamamen kurtulmak isteyen bireyler lazare başvurabilirler bu çiller üzerine çok iyi bir etkiye sahiptir.